A jó termés ellenére emeli a búza felvásárlási árát India

India 30 százalékról 40 százalékra emelte be a búza behozatali vámját, mert a kormány ilyen módon próbálja támogatni a helyi gazdákat. Narendra Modi miniszterelnök időzítése nem véletlen: május 19-én érnek véget az április 11-én kezdődött országos általános választások, a lakosság jó részét kitevő földművesek pedig régen elégedetlenkedtek az alacsony felvásárlási árak miatt.

A búzaárak április végéig, vagyis négy hónap alatt több mint 11 százalékkal csökkentek, mivel tavaly bőséges volt a termés, és az idei évre is rekordtermelést jeleztek előre.  Az indiai Business Today tudósítása szerint ezért a kormány hirtelen 6 százalékkal 1840 rúpiára (7360 forint) emelte a búza mázsánkénti felvásárlási árát.

A mezőgazdasági tárca ugyanakkor azt jósolja, hogy idén 2 százalékkal 99,12 millió tonnára emelkedik a szubkontinens búzatermése. Emellett az ország búzatartaléka április elsején, vagyis a betakarításkor még 17 millió tonna volt, 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az indiai malmok a 2017/2018-as pénzügyi évben 1,65 millió tonna búzát importáltak az előző év 5,7 millió tonnájával szemben. Az ország fő szállítói Ausztrália, Oroszország és Ukrajna.

Új okostelefonokra fejlesztett applikációnkkal azonnal értesülhet a legfrissebb híreinkről!

Android: https://bit.ly/2FJHBVI

iOS: https://apple.co/2HnRt90