A jövő mezőgazdasága: veszteség

Az élelmiszerlánc vesztesége ma a folyamatosan fejlődő technológiák ellenére még mindig óriási. A betakarításig elveszítünk 20–40% termést úgy, hogy növényvédelmet is alkalmazunk – védelem nélkül ez az arány 70% lenne. Az élelmiszerlánc további fázisaiban még 50–60% a veszteség, és a legsúlyosabb helyzet a fejlett országokban az ételmaradékkal van, ugyanis a megvásárolt élelmiszer egyharmadát kidobjuk! Márpedig az élelmiszerrel együtt az élelmiszer-termeléshez felhasznált vizet és energiát is kidobjuk. A teljes energiafelhasználás 30%-a jut az élelmiszerláncra, s a teljes vízfogyasztás 70%-a a mezőgazdaságra.

A jövő mezőgazdaságának alapja az új erőforrások hatékony alkalmazása, a tudásintenzív mezőgazdasági technológiák használata, az energiatakarékos talajművelés és természetesen a folyamatos oktatás és képzés. A Syngenta éppen ezeket a pontokat tűzte ki célul Magyarországon.