A jövő mezőgazdasága: víz

A vízhiány a jövőben még nagyobb probléma lesz, mint az élelmiszer. Fenntarthatatlan a „vízbuborék”: a római birodalom idején 300 millió ember osztozott ugyanakkora vízkészleten, mint ma 7 Milliárd, vagy 2050-ben 9 Milliárd ember. A Föld vízkészlete 97,5% tengervíz és 2,5% az édesvíz, ebből 0,3% található tavakban, folyókban (a többi gleccser, hó vagy talajvíz). Az élelmiszertermelés vízfelhasználásának 78%-a esőből származik, fennmaradó részét öntözés biztosítja. A globális népesség negyede kiszáradt vagy kiszáradó medencében lakik (a nagy folyók évente néhány hónapra kiszáradnak), ezzel együtt a talajvíz szintje süllyed, a növények gyökere nem éri el a vizet, ennek következtében a sivatagok területe növekszik.

A víz termelékenységének fokozása kardinális kérdés, mert egyébként a növénytermesztés vízfelhasználása megduplázódik 2050-re. A termelési technológia fejlődése lelassult, ezért hektáronként egyre nagyobb hozamok előállítására van szükség a korlátozott terület miatt.