A kávé lesz Kalifornia új aranya?

A világpiacra a legtöbb kávé Etiópiából, Kolumbiából, Costa Ricából és Jemenből érkezik. Újabban Kalifornia is beszáll a piacra, de nem a mennyiséggel, hanem az áraival hívja fel magára a figyelmet.

A közép-amerikai kávé-régiókban nagy tapasztalatokat szerzett Mark Gaskell azonban úgy látta, Kaliforniában is meg lehet honosítani a kávé termesztését. Egy helyi farmerrel, Jay Ruskey-vel összefogva 2002-ben megkezdték a kísérleteket, és bebizonyították, hogy az előítéletekkel szemben a Ráktérítőtől északra is megterem a kávébab.

Nem egy helyi gazda csatlakozott a kaliforniai kávétermesztőkhöz, így az USA leggazdagabb államában 30 farm 30 ezer kávécserjével rendelkezik, és legalább két tucatnyi gazdaság csatlakozását várják 2018-ban is.

A kávéfarmok legnagyobb koncentrációja Santa Barbara és San Diego megyében található és a gazdaságok többsége kevesebb mint öt éve jött létre. Így a Ruskey által alapított 24 tagú kávé szövetkezet még csak 120 kiló kávébabot szüretelt tavaly. Viszont a Nestlé tulajdonában lévő pörkölő és feldolgozó cég, a Blue Bottle Coffee megvásárolta az egész termést. A cég 60 dollárt fizetett fél kiló kávéért, míg a Hawaiiban termett kávéért 20, az etiópiaiért pedig 5 dollárt ad a piac. De Blue Bottle Coffee kávézóiban 18 dollár volt egy csésze kaliforniai kávé. Két hét alatt el is fogyott a helyi készlet.

Jegyezzük meg, a Starbucksban 1,5 dollár egy csésze, de azt se feledjük, hogy a gazdag Kaliforniában bőven van pénz ilyen unikumokra, hiszen a Szilícium-völgy éves alkalmazotti bérátlaga egy felmérés szerint jelentősen meghaladja a 100 ezer dollárt.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel