A kéknyelvűség behurcolásától tartanak a britek

A brit állattenyésztési ágazat figyelmeztette a gazdálkodókat, hogy óvatosan járjanak el, ha olyan országokból importálnak, ahol kimutatták a kéknyelvbetegség-vírust.

A felhívást azt követően adták ki, hogy a behozatal utáni vizsgálatokon 12 hónapon belül harmadszor találtak fertőzött állatokat. A fertőzött állatokat levágták és kártérítést nem kaptak.

A brit farmerszövetség (NFU), valamint az állatorvosok és a birkatenyésztők szervezete (British Veterinary Association, National Sheep Association) szerint a szúnyogok által terjesztett betegséget eddig Franciaországban, Svájcban, Cipruson, Portugáliában, Spanyolországban, Görögországban és Olaszországban mutatták ki.

A hivatalos szervek ezért arra szólítják fel az importőröket, hogy a kéknyelvbetegség által érintett területekről történő behozatal előtt végeztessék el az érintett állomány vizsgálatát, a kockázatok minimalizálása érdekében.

A kéknyelv betegség főként a juhok szúnyogok által terjesztett vírusos betegsége.  A betegség Afrikában őshonos. Európa északibb régióiba, így hazánkba is, fertőzött kérődzőkkel vagy fertőzött szúnyogokkal kerülhet.

Súlyos tünetekben megnyilvánuló, esetenként halállal végződő megbetegedést csak juhokban okoz.  A szarvasmarhák esetében enyhébbek a tünetek, a kecskék pedig tünetmentesen lehetnek a betegség hordozói.