A klímaváltozás elhozhatja a köles reneszánszát?

Az indiai Amrita Hazra és az osztrák Patricia Bubner azzal szembesült, amikor megérkezett az Egyesült Államokba, hogy poszt doktori kutatásokat végezzen a Kaliforniai Egyetemen, hogy ott sokkal kevesebb fajta gabonafélét lehet kapni, mint hazájukban.

Mind a ketten nagyon hiányolták a kölest, ami nálunk is kikopott a köztudatból. Móra Ferenc idejében a szegények eledele volt a köleskása, ám kiegészítő táplálékként sokfelé nagyon kedvelik. Így Afrikában, Indiában és egyes európai országokban meglehetősen nagy mennyiséget termelnek ebből az ősi gabonából.

Az egyetemen Hazra és Bubner összefogott a mexikói Gavin Abreuvel és létrehoztak valamit, amit úgy neveznek, The Millet Project. A Köles Projektnek az a célja, hogy diverzifikálják a mezőgazdaságot és a táplálkozási szokásokat, valamint hogy felhívják a figyelmet az olyan kevésbé ismert gabonákra, mint a köles. És nem csupán azért, mert valami antikvitást látnak benne, hanem azért, mert a köles a gluténmentes gabonamagvak közé tartozik (és az ilyen termékek kereslete egyre nő Magyarországon is), ugyanakkor nagyon tápláló, hiszen kevesebb szénhidrátot, viszont több fehérjét, ásványi anyagokat, vitamint tartalmaz, mint például a kukorica, a rizs, vagy a búza. Ráadásul kevesebb csapadékkel is beéri, mint a legtöbb egyéb gabona és nagyon jól alkalmazkodik az aszályhoz, viszont 90-110 nap alatt termést hoz.

Bár világszerte 50-60 fajta köles található, a csapat csak a négy legelterjedtebb fajtát termeszti az iskola közösségi farmján ahol a kutatók lehetőséget kapnak a tapasztalatszerzésre. A farmra rendszeresen hívnak látogatókat, akik megkóstolhatják a kölessel készült kenyeret és kekszet, sőt kolbászt, amire szintén ebből a gabonából készült gluténmentes sört ihatnak.

Amrita Hazra kiemelte, nem a szupermarketek gluténmentes polcain kell gettósítani a kölest, mert azt tulajdonképpen mindenkinek fogyasztania kellene. Patricia Bubner pedig hozzá tette, amikor a hosszú ideje aszály sújtotta Észak-Kalifornia mezőgazdasági övezeteit járta, rizsföldeket és mandula ültetvényeket látott, amelyek közismerten vízigényesek. Úgyhogy a klímaváltozás elhozhatja a köles reneszánszát.