A ködös Albionban szerelték fel a napelemek többségét

Az elmúlt évben is Egyesült Királyságban telepítették a legtöbb napelemet, így az európai új kapacitások 29 százaléka a párás-felhős szigetországban jött létre. Utána Németország és Franciaország következett az újonnan telepített napelem kapacitások 21 és 8,3 százalékával.

Másrészt Németország, amely néhány évvel ezelőtt nagy összegű állami támogatásokat fordított a napenergia-iparra, továbbra is megtartja a koronát, mint a legnagyobb napenergia kapacitással rendelkező európai ország, amelyet egyébként Olaszország követ.A teljes európai a napenergia kapacitás egyébként éppen egy éve érte el a szimbolikus mérföldkövet, a 100 gigawattot, ami azóta 104-re emelkedett.

A beruházások azonban lassulóban vannak, ezért az iparág az EU-tól ambiciózusabb megújuló-energetikai célokat követel. Az európai napenergia vállalatok azt is kérik az Európai Bizottságtól, hogy gondolja át a kínai napelemekre 2013-ban kirótt dömpingellenes vámok jövőjét. Kínát nemigen zavarja a vita, hiszen az elmúlt évben telepített napelemek közel felét Kínában szerelték fel, míg Ázsia a világpiac kétharmadát fedte le.