A körforgásos gazdaságról

Sokszor hangoztatjuk a fenntarthatóság fogalmát, de felmerül a kérdés, hogy milyen módszerekkel érhető el a gyakorlatban? A Syngenta által támogatott Forum for the Future of Farming, azaz a jövő mezőgazdaságának fórumán kiemelt témaként beszéltek a körforgásos gazdaságról és annak megvalósíthatóságáról az európai mezőgazdasági szektorban.

Az élelmiszerpazarlás óriási probléma a fejlett országokban, friss adatok szerint így alakul világszerte az élelmiszerpazarlás:

Arányos felosztása az összes elpazarolt élelmiszernek
(Termelés, Raktározás, Feldolgozás, Szállítás és kereskedelem, Fogyasztás)

7faIy

Forrás: World Resources

A körforgásos gazdaság alapgondolata a következő, tekintsünk a szemétre értékként és tűzzük ki célként, hogy minden erőforrást a lehető leghosszabb ideig tartsunk a gazdaságban, miközben a nyersanyagok felhasználását csökkentjük. Az Európai Bizottság megfogalmazása szerint a körforgásos gazdaság során a termékek és alapanyagok újrafelhasználása, javítása, felújítása és újrahasznosítása áll a középpontban. Amire eddig szemétként tekintettek, arra most erőforrásként kell tekinteni.

A mezőgazdaságban nem csak csökkenteni tudjuk a szeméttermelést, de az újrahasznosításra is számos lehetőség van – hagyományosan az állatok táplálékában is megjelenhetnek az emberi fogyasztásra már nem alkalmas élelmiszerek. Emellett fontos a gazdák megfelelő adatokkal ellátása, például időjárás-előrejelző szolgáltatásokkal.