A koronavírus miatt esik Chile gyümölcsexport bevétele

Az idei szezonban akár 100 millió dollárral is eshetnek Chile gyümölcsexportból származó bevételei a kínai koronavírus-járvány miatt.

A Sea-Intelligence dán tengerészeti adatszakértő jelentése szerint a járvány február második hetében már 350 millió dollárba került a konténerszállító vállalatoknak. A kikötőkbe már be sem eresztik a hajókat, mert áll a kirakodás, hiszen a lakossági fogyasztás visszaesésével a raktárak sem ürülnek.

„Arra számítottunk korábban, hogy a kínai holdújév után helyreáll a piac, azonban az ünnepek utáni első munkanapon, február 10-én, hétfőn csak 68 konténer cseresznyét vásároltak fel” – mondta Ronald Bown, a dél-amerikai ország exportszövetsége, az Asoex elnöke. A nagykereskedelmi piacok újbóli megnyitása után eltelt 48 órában pedig az 1500 cseresznyés konténerből csak a 249-et adtak el.

„A járványügyi helyzet miatt az előzetes eladások árai alacsonyabbak voltak a vártnál, és úgy gondoljuk, hogy ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a cseresznye kivitel bevételei 70–80 millió dollárral csökkenhetnek. A további gyümölcsszállítmányokkal együtt azonban a veszteségek elérhetik a 100 millió dollárt. Ez azonban attól függ, hogy a helyzet hogyan alakul” – mondta Bown.

Március derekáig ugyanis további 1600 konténernyi gyümölcs – 59 konténer áfonya, 173 cseresznye, 872 szilva, 387 nektarin, 30 avokádó és 134 csemegeszőlő – érkezik a kínai kikötőkbe.