A közeljövő mezőgazdasága, ahogy a Syngenta látja

Az elmúlt évben a digitális, vagy más néven az „okos” mezőgazdasági eszközök világpiaca – a precíziós gazdálkodástól az intelligens üvegházakon át a GPS-ig és a drónokig – a becslések szerint elérte a 7,53 milliárd dolláros forgalmat. Mivel ez a növekvő iparág egyre fontosabb lesz a jövőben, az elemzők szerint az ágazat értékesítése 2023-ra elérheti a 13,5 milliárd dollárt is. A Global Market Insights azt prognosztizálja, hogy csupán a mezőgazdasági drónpiac bevétele 2024-ig több mint 1 milliárd dollárra emelkedik – foglalta össze az adatokat a Syngenta.

A gazdaságok ma már olyan kifinomult eszközöket is használhatnak, mint a műholdak és a drónok, amelyek nagy felbontású fotói azonnal megjelennek a farmerek okostelefonján, vagy táblagépén. A képek feldolgozása pedig segíti a gazdálkodókat abban, hogy megfelelő döntéseket hozzanak arról, hogy mit, mikor és hova kell ültetniük.

„A digitális technológiák gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot: az adatok, a prediktív analitika, a mesterséges intelligencia és az átfogó farm management révén nő a hatékonyság, így a gazdálkodók időt és pénzt takaríthatnak meg” – mondja a Syngenta globális digitális mezőgazdasági ágazatát vezető Dan Burdett.

A Syngenta AgriEdge Excelsior elnevezésű mezőgazdasági gazdálkodási platformja számos, a digitális gazdálkodás lehetőségeit bemutató növényvédelmi megoldást tartalmaz. Ez magában foglalja a FarmShots-ot, egy webalapú alkalmazást, amely tableten, okostelefonon és laptopon egyaránt használható. A szoftver a műholdfelvételek alapján észleli a kártevők, betegségek és tápanyaghiányok által okozott károsodásokat.

„Az egészséges, sűrű növényzet elnyeli a fényt” – mondja Josh Miller, a FarmShots alapítója. „Ezzel szemben a kevésbé egészséges, ritkásabb növényzet visszaveri a fényt. A műhold a különböző területeken elnyelt fény mennyiségének különbségeit mutatja, lehetővé téve számunkra, hogy elkészítsük egy terület növényegészségügyi térképét.”

A drónok, valamint a talajszenzorok pedig arról is tájékoztatják a gazdálkodókat, hogy földjük különböző részein hogyan alakul a talaj hőmérséklete, nedvessége, illetve a növények tápanyagfelhasználása. Ezekkel az adatokkal a gazdák az eddigieknél jóval korábban meghatározhatják azokat a területeket, ahol beavatkozásra van szükség a rovarok, a betegségek vagy a vízhiány miatt.

Új okostelefonokra fejlesztett applikációnkkal azonnal értesülhet a legfrissebb híreinkről!

Android: https://bit.ly/2FJHBVI

iOS: https://apple.co/2HnRt90