A legborsabb bors

A tenger közelsége, a környező hegyek, a kvarc-gazdag talaj – rajongói szerint ez a tökéletes hely a Kampot bors számára. A rajongók a délnyugat-kambodzsai fűszerről úgy beszélnek, ahogyan a jó borokról szokás: „arisztokratikus, férfias, szinte szexi”, finoman érezhető karamell, mézeskalács és enyhe dohány tónussal.

Sztárszakácsok Párizstól Los Angelesig esküsznek rá, és a Kampot bors a legjobb úton van, hogy újra elfoglalja a méltó helyét. Ebben segít, hogy az Európa Unióban tavaly elnyerte a termőterülethez kapcsolódó védett elnevezést (Protected Geographical Indication), és ezzel a Stilton sajt, a Champagne-i termékek és a Darjeeling tea sorába lépett.

Csakhogy az elmúlt évben mindössze 70 tonna Kampot bors termett. Összevetésül: a világ legnagyobb borstermelője, Vietnám 145 ezer tonnát takarított be. A Kampot azonban divatba jött a legjobban fizető piacon az Egyesült Államokban, és például egy New York-i szakács kiagyalt egy Kampot bors fagylaltot, a három Michelin csillagos francia séf, Olivier Roellinger az illatgazdagságába, és széles spektrumú ízvilágába szeretett bele.

Mindennek azonban ára van. Németországban 378 eurót ér kilónként, a sima vietnami feketebors 8 eurós árával szemben. Igaz, a kambodzsai termelő a három változat – piros, fehér és fekete – körülbelül 20 eurót kap kilójáért.