A legújabb nagy ötlet? Rovar alapú takarmány

Ha már az észak-atlanti ékezési kultúrától annyira idegen a rovarfogyasztás, akkor legalább etessük a haszonállatokat rovarokkal – ajánlják bizonyos csoportok.

Amint többször is beszámoltunk róla, világszerte felmerült az ötlet, hogy ne csak Ázsia, illetve Afrika bizonyos régióiban fogyasszanak rovarokat, hanem Európában és Észak-Amerikában is. Az érvek szerint bizonyos, Ázsiában már jól bevált fajták fehérjeértéke magas, ugyanakkor tápértékre számítva összehasonlíthatatlanul kevesebb metánt bocsátanak ki, mint a tehenek. De az emberek nemigen akarnak lemondani a marhaszegyről két marék sült sáskáért.

Erre jött a legújabb ötlet, hogy akkor a haszonállatokat algával és ízeltlábúakkal etessük, mert azáltal is lassítható a legelőterület növelése az erdők kárára, nem is beszélve a zöldtakarmány előállításának víz és energia igényéről.

 „Kissé finnyásak vagyunk itt, az Egyesült Királyságban a rovarfogyasztással kapcsolatban, de állatainkat etethetjük velük. Mivel továbbra is szükségünk lesz a takarmányra, a belátható jövőben az algák és a rovarok a jelenlegi takarmányozási rendszer alternatívájaként szolgálhatnak” – mondta a WWF szakértője, Duncan Williamson, a londoni Kipusztulás és Állatállomány című konferencián.

A konferenciára készített WWF jelentés szerint ugyanis a világ erőforrásainak nem hatékony felhasználása, hogy az állattenyésztő és állattartó telepek számára szóját és kukoricát termesztünk, halat fogunk és szállítunk.

Közgazdaságilag könnyen lehet, hogy igazuk van az elemzőknek, de abban nekünk van igazunk, hogy a takarmánytól függ a hús íze. Nyilván más íze van a kukoricán hizlalt disznónak, mint ha más takarmányt kap, és vajon megvizsgálta-e valaki, hogy a rovar alapú étrendtől milyen ízű tejet ad a tehén?