A makadámia dió jobban hoz, mint a kávé

A kenyai gazdák makadámia fákat ültetnek a kávécserjék fölé árnyékolónak. A dió ára azonban úgy felugrott, hogy többet adnak érte, mint a kávébabért.

Kenya a kiváló arabica kávéjáról ismert, ugyanakkor tavaly a makadámia rekordterméssel lepte meg a gazdákat. Ültetik is mindenhová, ahova lehet, mert a kínai kereslet kielégíthetetlennek látszik.

A Nairobiban lévő agrár-feldolgozó cég, a Nawiri Agribusiness EPZ Ltd. szerint hántolatlan dió kilónkénti felvásárlási ára a tavaly decemberi 70 shillingről 180-ra, mintegy 1,8 dollárra ugrott, és elérheti akár a 200 shillinget is.

Ezzel szemben a kávé kilójáért tavaly csak 0,55 dollárt kaptak a farmerek, úgyhogy afféle mentőövként tekintenek a makadámiára.

A kenyai kávétermelés a helytelen ágazati szabályozás miatt évek óta csökken – írja a Bloomberg hírügynökség: az 1989-es 130 ezer tonnás csúcsról az elmúlt évben 38 620 tonnára zuhant. A makadámia termelés viszont tavaly 5 százalékkal 41 614 tonnára nőtt, a megelőző két év több mint 20 százalékos bővülését követően. Kenya tavalyi kávébevétele 15,9 milliárd shillingre rúgott, míg a makadámia mintegy 7 milliárd shillinget hozott.

Fotó: Wikipedia.com