A mezőgazdaság jövője – 5 trend, melyre érdemes figyelni

Élénk munkaerőpiac, kevesebb nyersanyag – több termés és egyre növekvő innovációs és kommunikációs igény. Röviden ezekre a trendekre kell figyelnie egy jó mezőgazdasági szakembernek.

A magyar termelők az aktuális szabályozások, időjárási problémák vagy forráshiány miatt jelenleg is számos akadályt győznek le napról napra, ám ne feledjük, hogy igazán versenyképes az lehet, aki a jövő kihívásaira elsőként ad sikeres válaszokat. Mire figyeljünk tehát?

  1. Élelmiszerbiztonság, állatok egészsége: a közösségi média, a gyors kommunikáció, a jogi szabályozások szigorítása mind megköveteli, hogy a lehető legbiztonságosabb termelési gyakorlatot alkalmazzuk.
  2. Víz, avagy annak hiánya: növekvő probléma a mezőgazdaság számára, mely innovatív megoldásokat vár.
  3. Képzett munkaerő: világszerte a mezőgazdasági egyetemek diákjai a legkeresettebb munkaerők jelenleg. A fő kérdés, hogy hogyan tehető a fiatalok számára is vonzóvá a mezőgazdaság hazánkban is. A kémiai laborokban, a technológiai vállalatoknál van igazán szükség a tehetséges fiatalokra.
  4. Adatok minden mennyiségben: a Big Data fontosságának felismerése elengedhetetlen. Emellett a technológia sebességére kell figyelni; míg átlagosan 10 év alatt jut el egy új vetőmag a kutatólaborból a piacra, az új technológiai megoldások akár 2 év alatt kikerülhetnek.
  5. Partneri viszonyok: a tudomány, a gazdák és a fogyasztók szoros együttműködése, szerintem ez mára már mindenki számára egyértelmű. Ezért igyekszünk mi is eljuttatni a legtöbb újdonságok Olvasóinkhoz.