A mezőgazdaságban is egyre fontosabb a kiberbiztonság

A mezőgazdasági ágazat szereplői alábecsülik az ellátási láncaik elleni kibertámadások kockázatát, derült ki egy új, ausztrál kiberbiztonsági jelentésből.

Az AgriFutures megbízásából készült elemzés megállapította, hogy bár az ágazat kihasználja a technológiai forradalom vívmányait, a felhasználóknak javítaniuk kellene a digitális lehetőségekkel járó kockázatok mérséklésén.

2021 elején hackertámadás miatt leálltak ausztrál JBS húsfeldolgozó üzemek, mintegy 10 ezer munkavállalót érintett a kényszerszünet. 2020-ban pedig csaknem 70 ezer gyapjúbálát kellett parkoltatni, mert letiltották a kereskedési rendszert, és ez csak két példa abból a fenyegetésből, amely az agrárágazatot érintette Ausztráliában.

Egy friss kutatás rámutatott: az ágazat szereplőinek 90 százalékát kevésbé aggasztják az adataikra leselkedő veszélyek. A vállalkozásoknak hamis biztonságérzetük van, nem is igazán értik meg a kiberfenyegetések kockázatát, áll a jelentésben.

Az elmúlt öt évben több mint 6,7 milliárd dollárt fektettek be intelligens eszközökbe a kontinensen.

John Borchi kiberbiztonsági szakértő szerint az agrárvállalkozások hasonló helyzetben vannak, mint az egészségügyi rendszer öt évvel ezelőtt, amikor a betegnyilvántartás digitalizálása elsődleges célpontjává tette őket számítógépes bűnözők előtt. ” Az elmúlt években gyors volt a technológia elterjedése, és ezzel együtt megnőtt a digitális támadások kockázata. Ausztrália vidékei a kiberbiztonsági út elején vannak”, mondta.

Sok cég számára egyszerű megoldásokra, például automatikus szoftverfrissítésekre, víruskereső szoftverekre és többfaktoros hitelesítésre lenne szükség.

Forrás: Farmweekly.com