A mezőgazdaságra is csapást mér a koronavírus

Bár javában folyik a küzdelem a járvány visszaszorításáért, az már jól látszik, hogy milyen nagy károkat okoz már most a mezőgazdaság számára is a kínai eredetű koronavírus.

A turisztikában, az elektronikai és autóiparban szinte azonnal érezhető a vírus negatív gazdasági hatása és különféle területeken már az agráriumot is érinti a járvány. Kilátástalan helyzetben vannak például a kínai méhészek a karanténba zárt területeken, de a chilei gyümölcstermesztők is akár 100 millió dollárral is kevesebb exportbevétellel számolhatnak az idei szezonban.

A nemzetközi borértékesítés is megtorpant az elmúlt hetekben. A Forbes magazin cikkéből kiderült: az ázsiai piacon az eladás volumene 90 százalékkal csökkent. Különösen azokat az exportőröket érinti érzékenyen a visszaesés, akik a jelentős bázisnak tekintett kínai piacra szállították termékeiket. Spanyolország vezető bormárkája, a Torres múlt hónapban mindegy 80 százalékkal kevesebb bort értékesített, mint az elmúlt évek hasonló időszakában. Mindezek mellett a borászati rendezvények sora is elmarad a távol-keleten.

Súlyos a helyzet a karanténban lévő észak-olaszországi farmokon is, amelyekről a vírustól való félelmében a vendégmunkások nagy része pánikszerűen elmenekült, pedig hamarosan itt a tavaszi vetések ideje, az állattenyésztő gazdaságok pedig napi szinten igénylik a munkát.

A vírus által leginkább fenyegetett északi-régió Olaszország egyik legfontosabb ipari és mezőgazdasági kerülete, ahol a korlátozások rendkívül hátrányosan érintik a termékek feldolgozási, csomagolási és szállítási lehetőségeit. Toszkána, olívaolaj és a vörösbor itáliai fellegvára pedig a turisták tömeges lemondásával nézhet szembe.

A római kormány szombatra több millió euró értékű segélycsomagot állított össze elsősorban a vesztegzártól érintett térségek támogatására: a tervezett intézkedések közt szerepel a közüzemi és biztosítási díjak, adó- és hitelkötelezettségek felfüggesztése. Segítséget kívánnak nyújtani a  máris jelentős kieséssel számoló kereskedelemnek, idegenforgalomnak és kulturális életnek is.

A gabonatőzsdén a kukorica, a szójabab és a búza is mélyrepülésben van, a negatív folyamatokat a pandémiától való félelem táplálja. A világ részvénypiacai a legrosszabb irányt vették a 2008-as nagy pénzügyi válság óta.

Image by mac231 from Pixabay