A monszun elkerülte India kenyereskosarát

India három évszaka – a tavasz, a monszun és a tél – közül egyre nagyobb lesz jelentősége a június elejétől szeptember végéig tartó monszun-időszaknak. Már második évtizede ugyanis monszun-anomáliákat regisztrál a meteorológiai intézet, és ez idén sem volt másként. Pedig ahogy Egyiptom a Nílus ajándéka, India a monszun esőitől függ.

Ebben az évben is meglehetősen hektikus volt az esőzés. A mellékelt térképen vörössel jelzett régiókban (a legjobb mezőgazdasági területeken, India „kenyereskosarában”), igen kevés csapadék hullott a nyár folyamán, a zöld a normális mennyiséget jelzi, a világoskék kevés-, a sötétkék pedig jelentős többletet.

Az átlag országos szinten pedig negatív: idén összesen 841,3 milliméter eső esett, ami mindössze 95 százaléka az ötven éves átlagnak. Ráadásul a 91 nagy víztározóban szeptember végén csupán 103,43 milliárd köbmétert mértek, a 10 éves átlagnál 13 százalékkal kevesebbet. Ez az érték csak a tározókapacitás kétharmada, míg tavaly 74 százalékos volt a tározók telítettsége.

A fentiek miatt a téli vetésű növények – köztük a búza, a hüvelyesek és a mustár – területe valószínűleg kisebb lesz a tavalyinál a kedvezőtlen időjárási viszonyok és a nyomott árak miatt – mondta Veeresh Hiremath, a hyderabadi Karvy Comtrade Ltd. kutatásvezetője, hozzátéve: a búza- és növényi olajok behozatala emelkedni fog.

India az októberben kezdődő szezonban 137,6 millió tonna élelmiszer-gabonaféle termelését tervezte – beleértve a búzát, olajos magvakat és hüvelyeseket –, ami 0,4 millió tonnával több az idei tavasszal betakarított mennyiségnél – jegyezte meg a Bloomberg hírügynökség.