A műholdfelvétel szerint kettészakadt az USA

Az időjárás fura tréfája nyomán valósággal kettészakadt az USA: a Kanada és Mexikó közti 48 állam közül a nyugatiakban történelmi aszály uralkodik, míg az ország közepétől keletre annyi zuhogott, hogy annak a fele is elég lenne négy dél-nyugati államnak. A NASA videója azt mutatja, milyen drasztikus volt a különbség az első hat és fél hónapban.

Tavaly, a NASA és a Japán Űrkutatási Ügynökség projektet indított Globális Csapadék Management néven, ami az egész földgolyót lefedő 12 műhold adatai alapján létre hoz egy különleges csapadéktérképet. A műholdak mikrohullámú mérések és a radarképek felhasználásával megállapítják, a Föld melyik pontján mennyi eső esett, sőt azt is, hogy milyen viharrendszerek mozognak a légkörben.

[wpvideo 5xSyze5c]

A NASA a 30 percenként rögzített adatok alapján készített videója azt mutatja, hogy június végéig miként kapott egyre több és több esőt az ország keleti fele, és mennyire csapadék nélkül maradt Dél- Kalifornia és Nevada, valamint milyen kevés esett Arizonában és Utahban.

Az adatokból készült animáció színei azt jelentik, hogy a világos kék területeken legfeljebb 25 milliméter esett hat hónap alatt. A zöld jelöli a 150 milliméternél kisebb mennyiséget, a sárga mező felső határa a 250 milliméter. Vörössel jelölték, ahol akár az ezer millimétert is elérhette a csapadékmennyiség, de a csúcsértéket lila jelöli. A leglilább helyen Louisiana déli részén, valamint Illinois közepén elérte az 1900 millimétert is a féléves csapadékmennyiség. Nem is csoda, hogy Texasban és Oklahomában nagyon súlyos árvizek pusztítottak a tavasz és a koranyár folyamán.

Forrás: NASA