A nagy búzatermelőknek jól jött a májusi eső

A négy legnagyobb európai uniós búza-termelő bizakodó jelentéseket adott azt követően, hogy a tavaly nyári és az idei kora-tavaszi aszály után megjött az eső – tudósított a Reuters.

Franciaországban a búza 79 százaléka jó, vagy egyenesen kiváló állapotban van, így szép termés várható. A FranceAgriMer illetékese, Catherine Cauchard elmondta, hogy éppen időben fordult csapadékosra az időjárás, ami főleg azért is jó hír, mert a gazdák 3 százalékkal növelték az őszi búza vetésterületét.

A második legnagyobb termelő, Németország konkrét adatokkal is szolgált. Eszerint idén 19,8 százalékkal 24,28 millió tonnára bővül a termés. A múlt évi aszály nemcsak kisebb hozamot okozott, hanem a talaj víztartaléka is elenyésző volt, így az idei termés is súlyosan károsodott volna, ha nem érkezik meg a csapadék. Német elemzők ugyanakkor a gazdákra hivatkozva azt írták, hogy örülnének, ha minden héten jönne egy kis eső.

Nagy Britanniában attól tartottak áprilisban, hogy megismétlődik a tavalyi hosszú aszály, ami miatt csupán 14,0 millió tonna búzát takaríthattak be. Most viszont átlagon felüli termés várható. Amint Benjamin Bodart, a CRM AgriCommodities igazgatója elmondta, 15,5 millió tonnára módosították az idei termés előrejelzést a korábbi 15,1 millió tonnáról.

Lengyelországban a közelmúlt nagy esőzései ellensúlyozták az áprilisi szárazságot, mondta Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője, aki szerint ha megérkezik az igért további csapadék, várhatóan 70,9 millió tonnára emelkedik a tavalyi 9,7 millió tonnáról a termés.