A nagy búzatermés sem öröm Indiában

Az indiai búzatermés 2019-ben eshet az idei rekordtermés után, mivel a legfontosabb termőterületeken a talaj alacsonyabb nedvességtartalma és szokásosnál magasabb hőmérséklet fenyegeti a vetést – írja gazdálkodókra és az elemzőkre hivatkozva a Reuters.

Évente csak egyszer, vetnek búzát Indiában: a vetés októberben, a betakarítás márciusban kezdődik. Viszont észak-India két legnagyobb búzatermelő állama, Madhya Pradesh és Uttar Pradesh, amely az ország teljes búzatermésének több mint 45 százalékát adja, a június és szeptember közti monszun-évszak alatt csupán a szokásos csapadékmennyiség 90 százalékát kapta. Ráadásul az egész országban mindössze 15,3 millió hektáron vetettek búzát, a tavalyi 15,7 millió hektárral szemben.

Ágazati elemzők szerint a várható terméscsökkenés növelheti a helyi búzaárakat, és arra kényszerítheti a világ második legnagyobb termelőjét, hogy csökkentse a gabona behozatali vámját a kínálat növelése érdekében. Az indiai malmok a 2017/2018-as pénzügyi évben 1,65 millió tonna búzát importáltak (főleg Ausztráliából, Oroszországból és Ukrajnából), míg egy évvel korábban 5,7 millió tonnára rúgott a behozatal.

Az állami tartalék november elsején 33,14 millió tonnát tett ki, ami 39 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi szint. Ez annak köszönhető, hogy idén szokatlanul sok, 99,7 millió tonna búzát arathattak, másrészt viszont a felvásárlási árak 15 százalékkal estek.

A kormány esetleg engedélyezhet 10 százalékos felvásárlási áremelkedést a mezőgazdasági termelők számára, de elemzők szerint ha az árak meghaladják tonnánként a 2200 rúpiát (8800 forint), akkor a városi fogyasztók védelmében csökkenteni kell az import vámtarifát.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel