A nagy termelők közül csak Lengyelországban lesz több repce

Az enyhe tél révén megfelelően fejlődött a repce Európában, ugyanakkor ez a rovarkártevők nagyobb számával is fenyeget.

Az elmúlt évben a súlyos szárazság miatt az Európai Unióban a repce vetésterülete jelentősen csökkent. Emiatt az elemzők úgy vélik, hogy idén legfeljebb a tavalyi 20 millió tonnás termésre számíthatunk, ami egyébként hat éve a legalacsonyabb szint volt – emlékeztetett a Reuters hírügynökség.

Franciaországban nagyon várják az esőt, mivel egyes régiókban a talaj nedvessége igen alacsony, és a téli csapadékmennyiség nem csökkentette a tavalyi szárazság hatásait. Az ország mezőgazdasági minisztériuma szerint a repce 1,3 millió hektáros vetésterülete közel 17 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél, miután időben figyelmeztették a gazdálkodókat, hogy más növényekkel helyettesítsék a repcét.

Németországban ugyan jól fejlődik a repce, de a vetésterület 25 százalékos jelentős csökkenésének hatása felülmúlja a hozamnövekedést. Ezt látszik megerősíteni a német mezőgazdasági szövetkezetek előrejelzése, amely szerint az idén mintegy 13 százalékkal 3,19 millió tonnára csökken a termés.

Nagy-Britanniában a tavalyi 2,1 millió tonnánál biztosan kevesebb lesz a termés, miután 3 százalékkal kisebb területen vetettek repcét, ráadásul a rovarok is megtámadták a földeket.

Lengyelországban ugyanakkor nagyon jók a kilátások. Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője elmondta a hírügynökségnek, hogy noha 5 százalékkal kisebb területen, körülbelül 771 000 hektáron terem a repce, legtöbb régióban a növények állapota jó vagy nagyon jó, így a tavalyinál várhatóan 6 százalékkal többet, nagyjából 2,4 millió tonnát takaríthatnak be.