A napban látják a jövő energiáját

A napelemekkel gyűjtött energia és a mezőgazdaság együttes fejlesztése az Egyesült Államok teljes villamosenergia-termelésének 20 százalékát biztosíthatja az ország éves költségvetésének kevesebb mint 1 százalékát kitevő beruházással, állapították meg az Oregoni Állami Egyetem kutatói új tanulmányukban.

A napelemek széleskörű telepítése az Egyesült Államokban évi 330 ezer tonna szén-dioxid kibocsátás csökkenést eredményezhet, és több mint 100 ezer munkahelyet teremthet.

„A napból nyert energia nagy esélyt kínál a valódi szinergiára: több energiát, több élelmiszert tudunk előállítani, alacsonyabb vízigénnyel, és alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással”, mondta Chad Higgins, az Oregoni Állami Agrártudományi Főiskola docense.

A szakember szerint a napenergia program összhangban van a Green New Deal céljaival is, amely az éghajlatváltozás és a gazdasági egyenlőtlenségek kezelésére törekszik.

Higgins és csapata a víz, a mezőgazdaság, a megújuló energia, a gépipar és az építőmérnöki tanulmányok hátterére támaszkodva a napenergia kutatásán kezdett el dolgozni.

Első kutatásuk a napsugarak hatásának vizsgálatára összpontosított az ültetett növényeket illetően.  A kutatócsoport a következő lépésben azt is elemzi majd, hogy ezek miként alkalmazhatók mezőgazdasági rendszerekben.

Higgins és társszerzője Kyle Proctor, úgy találja, hogy körülbelül Maryland nagyságú területre lenne szükség ahhoz, hogy a napenergia az amerikai villamosenergia-termelés 20 százalékát kielégítse.

Számításaik szerint a napelemek költsége 1,12 billió dollár a projekt 35 éves élettartama alatt. A tömbök telepítése 117 ezer munkahelyet teremtene 20 évre.

A jövőre nézve Higgins úgy véli, hogy a napelemes rendszerek széleskörű telepítése megnyitja a kaput más technológiák előtt. A napelemek által termelt többlet energiát fel lehet használni elektromos traktorok meghajtására, vagy akár műtrágya előállítására is.