A NASA adatai megmutatják a talaj nedvességét

A gazdák, kutatók, és meteorológusok is hozzáférhetnek nagy felbontású NASA talajnedvességi adatokhoz, köszönhetően az USDA Nemzeti Agrárstatisztikai Szolgálat, az űrkutatási központ és a George Mason Egyetem közösen fejlesztett, új platformjának.

A növényi állapot és a talajnedvesség elemzése (Crop-CASMA) felhasználóbarát formátumban biztosít lehetőséget a NASA talajnedvesség küldetéséből származó nagy felbontású adatokhoz és a mérsékelt felbontású képalkotó spektrofotométer eszközhöz.

Rajat Bindlish, a NASA Goddard Űrrepülési Központ földtudománnyal foglalkozó szakembere szerint az eszköz alaposabb térbeli lefedettséget és konzisztenciát biztosít, mint más talajnedvesség-mérési módszerek.

“A talajnedvesség nagyon fontos információ a mezőgazdasági hozam és a termelékenység szempontjából”, mondta Bindlish. „A fejlesztés lehetőséget nyújt a NASA távérzékelési adatainak felhasználására a nedvességi viszonyok és a víz rendelkezésre állásának előrejelzéséhez. A szántóföldi körülményekről szóló információk fontosak a mezőgazdasági műveletek szempontjából. ”

A Crop-CASMA elsődleges felhasználói közül néhány a NASS kutatói és statisztikusai lesznek, akik hetente közzéteszik a termés előrehaladásáról szóló jelentéseket, amelyek jelenleg az állapotokat kategóriákba sorolják, hogy segítsék a gazdálkodókat és a gazdálkodókat. A jelentések nyomon követik a növények egészségét és a növekvő haladást is. Az eszköz a gazdálkodók, a kutatók és a hallgatók számára is elérhetővé válik majd.

“Az USDA kutatói és statisztikusai beépítik az eszközt számos alkalmazásba” – mondta Rick Mueller, a NASS Spatial Analysis Research vezetője. “Például a Crop-CASMA segíthet azonosítani azokat a területeket, amelyeket nedves, telített, fagyott, túlságosan száraz vagy nehezen hozzáférhető mezők miatt nem lehet bevetni.”

Mueller megjegyezte: a mezőgazdasági műveletek támogatása mellett a Crop-CASMA lehetővé teszi a fenntarthatóság és a szélsőséges időjárási események hatásainak kutatását.

Ezek a műholdas eredetű növényállapot-mutatók és a talaj nedvességállapot-térképei első kézből mutatják az amerikai mezőgazdaság folyamatosan változó táját, tette hozzá.

A talajnedvességre vonatkozó adatok kritikus jelentőségűek a mezőgazdaság és a természeti erőforrások ágazatában dolgozó szakemberek számára, akik a talajnedvességet más adatokkal párhuzamosan használják a növények vetésének megtervezéséhez, a hozamok előrejelzéséhez, az aszályok vagy árvizek figyelemmel kíséréséhez és az időjárás-előrejelzések javításához.

Forrás: Agdaily.com