A német gazdák féltik a helyüket a brit piacon

A brit farmerek folyvást hangoztatják, ha bekövetkezik a hard-Brexit, vagyis az Egyesült Királyság a történelmi Splendid isolation politikát felélesztve teljesen elszigeteli magát az EU közös piacától, biztosra vehető az élelmiszer árak viharos emelkedése.

Manapság azonban már a német gazdák is egyre hangosabban érvelnek az elszigetelődés ellen – és az érdekeik védelmében. Azt szeretnék elérni, hogy a Brexit-tárgyalások során változatlan feltételekkel biztosítsák a német termékek jelenlétét a brit élelmiszer piacon. Németország ugyanis jelentős mértékű kereskedelmi többletet ért el, és ezt érthetően meg kívánják tartani.

A német gazdaszövetség, a DBV adatai szerint az ország 2015-ben mintegy 4,8 milliárd euró értékben exportált élelmiszereket és mezőgazdasági termékeket Nagy-Britanniába, és ebből a kereskedelmi többlet 3,4 milliárd euróra rúgott. Ez a 3,4 milliárd eurós többlet magasabb összeg, mint a német mezőgazdaság teljes, az Egyesült Államokba irányuló exportjának értéke.

Joachim Rukwied, a DBV elnöke, hangsúlyozta, hogy Nagy Britannia fontos piac a német hús, tej, gabona, gyümölcs és zöldség számára, ezért kiemelt szerepet kell kapnia a nyitott piac elvnek a Brexit-tárgyalások során. A német mezőgazdasági termelők amiatt is nagyon aggódnak – mondta Rukwied–, hogy miként fog alakulni az ágazat uniós finanszírozása, ha kilép a közösségből a nettó befizető Nagy Britannia.