A no-deal Brexittől rettegnek a brit farmerek

A Brexittel kapcsolatos bizonytalanságot jellemzi, hogy a brit farmerek bizonyos termékekre behozatali vám kiszabását kérték a miniszterelnöktől.

A brit farmerszövetség, a National Farmers Union (NFU) levelet írt Boris Johnson miniszterelnöknek, amelyben azt kérte, hogy ha Nagy-Britannia kereskedelmi megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót, vámolják meg a tojás, egyes tejtermékek, kertészeti termékek és gabonafélék behozatalát.

Amint a Reuters jelentette, a farmerek abból indulnak ki, hogy az az EU-ba irányuló brit mezőgazdasági exportnak várhatóan tarifákkal kell szembenézniük no-deal forgatókönyv szerint, ugyanakkor márciusban az akkori miniszterelnök, Theresa May kormánya bejelentette a számos importárura vonatkozó tarifák eltörlésére irányuló tervet – ideértve egyes tejtermékeket és mezőgazdasági termékeket – hogy elkerüljék az úgynevezett kemény határt az EU-tag Írországgal.

Az NFU elnöke, Minette Batters szerint, ha az Ír-Északír határ továbbra is átjárható lesz (ami az ír békemegállapodás sarkalatos pontja), ezen az úton vámmentesen léphetnek be az áruk Egyesült Királyságba. Ha ez bekövetkezik, ugyanakkor, a brit termékeket vámmal sújtja az EU, a kialakuló árufelesleg lenyomja az árakat, így rosszul járnak a farmerek.

Ezért az NFU arra kérte Boris Johnson kormányát, hogy gondolja át az ír szigeten húzódó szárazföldi határ vámmentességének fenntartására vonatkozó tervet, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az Uniót október 31-én.

„A no-deal Brexit katasztrófa lenne a brit mezőgazdaság számára, ezért az EU-ból való kilépésnek rendezettnek kell lennie” ­– mondta Minette Batters, hozzátéve: „Ha megállapodás nélkül lépünk ki, az EU-val fenntartott kereskedelmi kapcsolataink hirtelen változása súlyos következményekkel jár az Egyesült Királyság élelmiszer- és mezőgazdasági ágazatban, nem utolsósorban az import és az export vámkezelése miatt”

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub