A pitypang láthatja el gumival Európát

A természetes gumi kulcsfontosságú az európai autóipar számára. A szektor azonban teljes mértékben importfüggő, ami veszélyes ellátási gondokat okozhat, hiszen a változó időjárási körülmények hatására csökkenhet a kitermelés. Az EU alternatív gumialapanyagokat keres a helyzet megoldására, köztük az egyik legígéretesebb egy pitypang fajta.

A Kazahsztánban őshonos, gumipitypangnak is nevezett Taraxacum koksaghyz és a guayule (Parthenium argentatum) nevű növény a jövő gumitermelésének kulcsszereplője lehet egy a DRIVE4YOU uniós kutatási projekt eredményei szerint. A Wageningen Egyetem kutatói 800 gramm száraz gumit vontak ki pitypangból, két kilogrammot pedig a guayule fából, majd összehasonlították az iparban hagyományosan használt gumifából előállított anyaggal. Eszerint a két növényből ugyanolyan jó minőségű gumi állítható elő, mint a gumifa nedvéből, sőt, az alternatív gumifajta a tesztek szerint jobb tapadást biztosít, mint a hagyományos változat.

A kutatások szerint a guayule termesztése Dél-Európában, míg a pitypangé Európa északi részein hozza az optimális eredményeket. A guayule szerepe az egészségiparban is fontos lehet, hiszen segítségével olyan latex kesztyűket állíthatnak elő, amelyek a standard latexszel ellentétben nem váltanak ki allergiás reakciót az arra érzékenyeknél. A projekt résztvevői a tervek szerint 2018-ig kidolgozzák a guayule és pitypang fenntartható kitermelésének feltételeit.

A csapat már most jelentős eredményeket mutathat fel: nemesítéssel elérték, hogy a pitypang nagyobb mennyiségű gumi alapanyagot termeljen, és annyi vetőmagot állították elő, amellyel több hektáron kezdődhet meg a pitypangtermelés Kazahsztán mellett Németországban, Belgiumban és Hollandiában is. A projekt összköltsége több mint 7 millió euró, amihez az EU 4,2 millió eurós támogatást ad.