A repce kárára növelték a búza területét a legnagyobb termelők

A négy legnagyobb európai uniós búzatermelő országban növelték a búza vetésterületét, részben azért, mert a száraz időjárás megakadályozta a repce vetését – tudósított a Reuters hírügynökség.

Az EU legnagyobb búzatermelője, Franciaország, az őszi búzát a tavalyinál 3,5 százalékkal nagyobb területen, 5,03 millió hektáron vetette. A vetés általánosságban jó állapotban van, miután az év végi eső csökkentette a korábbi aszály hatását az északi régiókban, a januári hideg időjárás pedig előnyös a búza fejlődésére. „Végre semmi szokatlan: egy tipikus téli helyzetben vagyunk, különösebb aggodalmak nélkül” – mondta Remi Haquin, a FranceAgriMer szakértője.

Németországban az őszi búza vetésterülete 4,6 százalékkal 3,02 millió hektárra bővült, és az ország statisztikai hivatalának becslése szerint a német téli repce vetést 25 százalékkal 917 000 hektárra mérséklődött, míg a német olajos magvak szövetsége 18,1 százalékos csökkenést becsül.

Nagy-Britanniában a búzavetések területe 4 százalékkal, 1,87 millió hektárra nőtt, és a farmerszövetség tudósítása szerint jók a környezeti feltételek, különösen a január közepén lehullott nagy mennyiségű hó javíthatja az idei búzatermés esélyeit.

Lengyelország a negyedik legnagyobb uniós búzatermelő, ahol az ősz folyamán 5 százalékkal, több mint 2 millió hektárra növelték az őszi búza területét. Így viszont a tavaszi búzának kevesebb terület maradt – tette hozzá Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője.

***

Új okostelefonokra fejlesztett applikációnkkal azonnal értesülhet a legfrissebb híreinkről!

Android: https://bit.ly/2FJHBVI

iOS: https://apple.co/2HnRt90