A repce tavaszi kártevői – ébrednek a nagy repceszár-ormányosok

Hamarosan beköszönt az igazi tavasz, mely egyrészt örömteli, másrészt azonban az emelkedő hőmérséklet számos kártevőt csalogat elő. Felébrednek például a nagy repceszár-ormányosok, érdemes sárga színcsapádakat állítani megfigyelésükre. A learatott területeket figyeljük meg, innen vándorolnak tovább az új ültetvényekre. Németország északi részén már számos gazda megkezdte a védekezést, mely akkor lehet csak hatékony, ha a kártevők jelenlétét időben azonosítjuk.

A nagy repceszár-ormányos a földben 2 cm mélyen már 5-7 Celsius fok környékén aktívvá válik. Ha a hőmérséklet 9-12 fokra emelkedik, elhagyja téli vackát, majd 12 foknál intenzív rohamra számíthatunk. Ha a repcét támadás érte, a növény szárán egy milliméter nagyságú szúrások láthatóak. Ide helyezi el a bogár tojásait, mely a teljes szárat meggyengíti és megcsavarja. További jelek lehetnek a gyenge oldalhajtások vagy a cserjeszerű növekedés. A szúrások ráadásul gombás fertőzések kiindulópontja lehetnek. Február vége és április közepe közt kell figyelni a károkozókat.

Sárga színcsapdákat érdemes kihelyezni, melyek begyűjthetik a repce-ormányosokat, melyek ismertetőjelei a következőek: 2-4 milliméter hosszú, sertéi miatt szürkének tűnik, lefele görbülő teste van, a kezdeti barna fejrész sárgás-barnává alakul idővel. Ha három napon belül 10 bogárra lelünk, akkor meg kell kezdeni a kezelést.