A riasztó 2018-s évet vegyük riadónak

A tavalyihoz hasonló aszályok rövidesen nem kivételes események lesznek, hanem a negyvenes években az ilyen szélsőséges időjárás lesz az általános – figyelmeztet az EU Science Hub, az Európai Bizottság tudományos szolgálata.

Tavaly tavasszal és nyáron hosszan tartó aszály sújtotta Közép- és Észak-Európát, míg délen szokatlanul sok csapadék hullott. Németországban például hat hónapon át nem esett az eső, vagyis az egész tavaszi és nyári időszakban, míg a tavasz különösen csapadékos volt az Ibériai-félszigeten, és mindkét szélsőséges anomália jelentős hatással volt a terméshozamra.

Ezek az ellentétes éghajlati anomáliák – az Európa északi részén tapasztalt forró szárazság és a déli viharos esőzések – azonos időben nem fordultak elő az elmúlt 500 év során. Mindez folytatódott a télen is, míg Európa azon szélessége, amelybe hazánk is tartozik, a két véglet között örlődött, ami frontok egymást követő sorát jelentette, csapadékot viszont nem.

Mivel a jövőben a szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbakká válnak a kutatók szerint, egyikük, Andrea Toreti kiemeli az innovatív, az aszályokhoz való alkalmazkodási stratégiák szükségességét a mezőgazdaságban.

„Az előrejelzések azt mutatják, hogy az éghajlat egyre melegebbé válik, a felhőszakadások-viharok pedig gyakoribbak és erősebbek lesznek. Ilyen körülmények között azonban veszélybe kerül az élelmiszer-ellátás biztonsága, hiszen a gazdaságok és a mezőgazdasági adminisztráció még középtávú terveket sem tud készíteni. Az elmúlt évet vegyük riadónak, amely arra hív fel, hogy olyan stratégiákra van szükség, amelyek révén megbirkózhatunk a sűrűsödő szélsőséges időjárási eseményekkel.”