A román elnök fejlesztené az élelmiszeripart

Klaus Iohannis román elnök bejelentette, hogy országa nagy mezőgazdasági potenciálja révén Európa egyik vezető termelőjévé kíván válni. Rámutatott, hogy Romániában van az EU hatodik legnagyobb művelhető területe, és világviszonylatban is igen jelentős a búza- és kukorica export.

„Mindenünk megvan ahhoz, hogy országunkat igazán erőssé tegyük a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban, de ehhez fel kell számolnunk az elmaradásunkat” – jelentette ki Klaus Iohannis a bukaresti Indagra mezőgazdasági szakkiállítás megnyitóján.

„Okos és fenntartható módon kell kihasználnunk adottságainkat” – hangsúlyozta Iohannis, aki egyben elégedetlenségét fejezte ki az ország mezőgazdaságának jelenlegi állapotával kapcsolatban.

Romániában ugyanis az agrár-élelmiszeripari termékek behozatala az év első felében 17 százalékkal közel 3,5 milliárd euróra nőtt, miközben az export csupán 4,5 százalékkal emelkedett, ami több mint 1 milliárd eurós kereskedelmi hiányt eredményezett a mezőgazdasági termékek területén.

Az elnök szerint fontos, hogy Románia elhagyja azt az ördögi kört, hogy nyersanyagokat exportál, és magas hozzáadott értékű termékeket importál, ezért fejleszteni kell az állattenyésztést és az élelmiszeripart.

Iohannis bátorította a fiatalokat, hogy optimizmussal és főleg közgazdasági érdeklődéssel forduljanak a mezőgazdaság felé, mert az elöregedett lakosságú román falvak csak a mezőgazdaságon keresztül fiatalodhatnak meg, ugyanakkor a vállalkozó szellem a román középosztály bővülésének leginkább dinamikus és biztonságos katalizátora.