Segítséget kapnak a gazdák a kávélevél-rozsda elleni küzdelemben

A Hawaii Big Island kávétermesztői várhatóan 300 ezer dollárt kapnak az államtól, hogy segítsenek leküzdeni a kávélevél rozsdáját, amely akár a kávéfákat el is pusztíthatja.

A pénz az állami mezőgazdasági minisztériumtól származik, köszönhetően a törvényhozás által elfogadott törvénytervezetnek, amely meghosszabbítja és megerősíti az állam Coffee Berry Borer növényvédőszer-támogatási programját.

A kávélevél rozsdáját egy gomba okozza. A fertőzött fákról lehullanak a levelek, és a termése lényegesen alacsonyabb, néhány éven belül akár el is pusztulhatnak.

Glenn Sako, aki a megyei Kutatási és Fejlesztési Osztály támogatását kezeli, elmondta, hogy a gombaölő permetezés időben történő kijuttatásával részben megfékezhető a betegség, vagy lassítható a terjedése.

Colehour Bondera, a Kona Kávétermelők Szövetségének elnöke közleményében azt mondta, hogy a programot ki kell terjeszteni olyan műtrágyákkal, amelyek segítik a kávé fejlődését. Hozzátette: a pénzt hamarabb el kell juttatni a gazdákhoz, hogy erősödjön a védekezés.

Forrás: AP

Fotó: Pixabay.com