A sertéspestis Dél-Koreát is elérte

A világpiaci húsárak tartós drágulásától tartanak a piaci elemzők, miután az afrikai sertéspestis miatt a világ legnagyobb sertésállománya, a kínai több mint harmadával csökkent, és Peking egyre többet importál. Ráadásul a betegség egyre terjed a délkelet-ázsiai régióban.

A délnyugat-kínai Kuanghszi-Csuang tartományban is felütötte a fejét a sertéspestis – tudósított a Reuters, hozzátéve, hogy a járvány 2018 derekán észlelt első kitörése óta a két Koreában, Vietnamban, Laoszban és a Fülöp-szigeteken egyaránt terjed a fertőzés.

A napokban Dél-Korea bejelentette, hogy már öt farmon találtak beteg állatokat, elsősorban az észak-koreai határ közelében, és szeptember 17-e óta több mint 15 ezer sertés kényszervágását rendelték el. Ázsia negyedik legerősebb gazdaságú országa – ahol 12,3 milliós a sertésállomány – fokozni fogja a fertőtlenítési erőfeszítéseket Észak-Koreával határos területeken, ideértve a katonaság által ellenőrzött övezeteket is.

Hírek szerint az afrikai sertéspestist először májusban fedezték fel Észak-Koreában, és hiába importáltak nagy mennyiségben fertőtlenítő szereket, a járványt nem sikerült megakadályozni. Dél-Koreában úgy tudják, hogy az elszegényedett és élelmiszerhiánnyal küzdő ország kényszervágásokkal és a disznóhús forgalmazásának betiltásával próbálta megállítani a sertéspestist,

Ugyan a világtól elzárkózó országból nemigen jönnek hírek, de úgy tudni, hogy a kínai határ mentén lévő Észak-Pjongan tartományban a teljes sertésállomány elpusztult.

Fotó: Hans Linde képe a Pixabay -en.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub