A spanyol olajbogyó-farmerekkel van az EU

Az EU panaszt nyújtott be a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO), az USA által a spanyol olajbogyókra kivetett „indokolatlan” importvámok miatt.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium ugyanis 2018 júniusában büntető vámot vetett ki a spanyol olajbogyóra azzal érvelve, hogy az Egyesült Államokban a piaci értéknél akár 25,5 százalékkal is olcsóbban kerültek forgalomba, míg Madrid az olíva termelőket hasonló arányban támogatta.

Az Egyesült Államok és az EU közötti kereskedelmi kapcsolatok azóta feszültek, amióta Donald Trump amerikai elnök az elmúlt évben 25 százalékos vámot vetett ki az acélra és 10 százalékost az alumínium-behozatalra, amit Brüsszel az Egyesült Államok számos termékére kirótt vámmal viszonzott.

Luis Planas spanyol mezőgazdasági és élelmiszeripari miniszter elmondta, hogy kormánya úgy vélte, az olíva-exportőrök „pontosan olyan fontosak, mint az autógyártók és az acélipar, és megérdemlik az EU minden támogatását és védelmét”.

A spanyol olajbogyót tehát az EU a kereskedelmi prioritásai közé sorolja, így a két félnek először egyeztető tárgyalásokat kell folytatnia, és ha azok nem vezetnek eredményre, az ügy a WTO döntőbírósága elé kerül.

***

Új okostelefonokra fejlesztett applikációnkkal azonnal értesülhet a legfrissebb híreinkről!

Android: https://bit.ly/2FJHBVI

iOS: https://apple.co/2HnRt90