A szennyvíz hasznosítási lehetőségei – megújuló energia

Tiszta elektromos energia, hidrogén állítható elő egy új szennyvíztisztító folyamatban. Speciális baktériumok szerves anyagok feldolgozása során elektromosságot bocsájtanak ki, mely a jövő fontos energiaforrásának – a hidrogénnek – előállításához használható.

A jelenlegi szennyvíztisztítási módszerek hatékonysága mind az okozott környezeti károk, mind a felhasznált energia szempontjából megkérdőjelezhetőek. A nem megfelelően tisztított víz a folyóinkat és állóvizeinket szennyezi, az utólagos kárelhárítás költségei különösen magasak.

A szennyvíz szerves szennyeződései rengeteg kémiai energiát tartalmaznak, melynek hasznosítása biotechnológiai kutatásokban egyre inkább teret nyer. Az úgynevezett mikrobiológiai üzemanyagcellák alkalmazása új lehetőséget teremt megújuló elektromos energia előállítására. A baktériumok egy speciális csoportja a szerves anyagokból oxidálással elektronokat nyernek – ehhez csupán minimális feszültségre van szükségük. Az exoelektrogén baktériumok nem csak kevesebb energiából tisztítják meg a szennyvizet, mint a korábbi módszerek, de emellett tiszta energiát – hidrogént is termelnek.