A szovjet idők rekordjánál is nagyobb gabonatermést vár Oroszország

A Szovjetunió, egy negyed század összeomlása után az orosz mezőgazdasági termelők végül meg vannak győződve arról, hogy idén megdöntik a szovjet korszak gabonatermés-rekordjait – tudósított a Bloomberg hírügynökség

A termés-előrejelzés egyre pozitívabb képet mutat, miután az Egyesült Államokkal és Kanadával ellentétben Oroszország európai felén kiegyensúlyozott volt a csapadékeloszlás.

„Az idei időjárás ideális volt. Az eső éppen a növények számára kulcsfontosságú időszakban esett” – mondta Vlagyimir Petrisenko, a moszkvai székhelyű ProZerno tanácsadó cég általános igazgatója, hozzátéve, hogy a gazdák több búzát és kukoricát takarítanak be, mint valaha, míg az árpatermés 2008 óta a legnagyobb értéket éri el.

A ProZerno azt prognosztizálja, hogy Oroszországban ebben az évben 80 millió tonna búza, 19 millió tonna árpa, valamint 16,3 millió tonna kukorica terem.

Vlagyimir Petrisenko szerint a takarmánybúza- és kukoricaültetvényeik termésével együtt összesen 130,7 millió tonnás gabonatermés várható, ez pedig 2,6 százalékkal lenne több a szovjet időszak 1978-ban elért rekordjánál, amire Leonyid Brezsnyev nagyon büszke volt. Sőt, a ProZerno szerint a végső összeg még magasabb is lehet: ha a szibériai termés is jó lesz akár 85 millió tonna búzát is betakaríthatnak a földekről.

Ez az eredmény megerősíti Oroszország vezető gabonaexportőr pozícióját, és így amerikai földművelésügyi minisztérium szerint is várhatóan a 2017-18-os évszak legnagyobb búzaexportőrje lesz.