A tehenész legyőzte a herceget

Az 1944-ben született Peregrine Andrew Morny Cavendish, Devonshire 12. hercege nem egy szegény legény. Brit lapjelentések szerint vagyona mintegy 890 millió fontra rúg, de ez nem is csoda, hiszen a Cavendish család az egyik leggazdagabb brit arisztokrata família a 16. század óta.

A Cavendishek egyik földbérlője a Winterburn család, amelynek egymást követő generációi 300 éve dolgoznak a Yorkshire Dales-ben, a hercegéktől bérelt területen. Mindez azonban semmit sem számított, amikor Nagy-Britannia egyik leggazdagabb arisztokratája azt akarta, hogy távozzanak, mert a lakó- és gazdasági épületeikre neki van szüksége. Pontosabban, amint brit lapok írták, a herceg vagyonkezelője, a Chatsworth Settlement Trustees más módon kívánta hasznosítani a farmot. Két éves jogi hercehurcát követően a 71 éves Colin Winterburn végül győzött a Dávid-Góliát küzdelemben.

Az 1700-as évek eleje óta a Winterburn család Beamsley melletti Red Lion farmon teheneket tartott, és Colin Winterburn vonakodott elhagyni a képünkön látható ingatlant, mivel nem is lett volna hova mennie. Ezért szenvedélyes beadványban fordult a Yorkshire Dales Nemzeti Park vezetőségéhez, hogy a program jóváhagyása esetén a családja elveszíti otthonát, üzletét és szarvasmarhafarmját.

A nemzeti park illetékes bizottsága végül úgy döntött, hogy a földet meg kell hagyni gazdaságnak, részben a Winterburn család emberi jogainak védelme érdekében. A bizottság egyik tagja, Ian McPherson azt mondta, hogy a vagyonkezelő kezdeményezése „lelkiismeretlen”.