A turizmus tönkreteszi a horvát mezőgazdaságot?

Az elmúlt év első tíz hónapjában 40 millió euróval nagyobb értékben importált húst Horvátország, mint az előző év azonos időszakában.

„A turizmus rekordévet jegyzett tavaly, azonban hazai forrásból nem tudjuk biztosítani a nyaralók igényeit. Igaz, folynak Európai Uniós támogatással különféle húsipari beruházások, ezek hatása azonban csak a jövőben fog megmutatkozni. Addig is azonban csak úgy tudjuk a mezőgazdasági termelőket támogatni, ha minél többet vásárolunk idehaza” – jelentette ki a Vecernij Listnek adott interjújában Tomislav Tolusics mezőgazdasági miniszter.

Megállapítása kicsit érthetetlen, hiszen, ha nem tudnak eleget termelni, a turisták ellátása érdekében külföldről kell beszerezni az árut.

Déli szomszédunk ugyan október végéig 12 százalékkal növelte mezőgazdasági exportját, a 2,46 milliárd euróra rúgó import értéke azonban 903 millió euróval magasabb volt. Ez ugyan nagy összeg, de a turizmus generálta bevételek nélkül komoly gondban lenne a horvát gazdaság.

A kivitel húzótermékei a cukor, a csokoládé és más kakaós termékek voltak, no meg a hal, főként a tonhal. Azonban – írja a Vecernij List – szinte nincs olyan élelmiszeripari- vagy mezőgazdasági termék, amelynek importjára nem kényszerült az Adria-parti ország.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel