A vadkanoktól függ a Münster sorsa

 Veszélyben van a legerősebb illatú (legbüdösebb) francia sajt, mégpedig a vaddisznók miatt.Franciaország észak-keleti megyéje, a Felső-Rajna vidék a Münster sajt hazája, egy olyan érett sajté, aminek szaga olyan erős, hogy rá lehet támaszkodni.

Állítólag az a titka, attól lesz különlegesen ízes a tej, hogy a hegyi legelőkön a tehenek mindenféle gyógy- és fűszernövényt (turbolya, boglárka, cickafark stb.) is legelnek. A Münster készítőinek tiszteletben kell tartaniuk a szigorú szabályokat, hogy megkaphassák az áhított minőségi címkét. Ezek előírják, hogy a tehéntakarmány legalább 70 százalékának helyben kell teremnie.

Azonban a térségben olyannyira szapora a vaddisznó-populáció, hogy a legelők akár 60 százalékát is feltúrják mindenféle izgalmas gumókat és gyökereket keresve, a farmerek pedig már úgy érzik, veszélyben van a több száz éves sajtkészítő kultúra.

„A vaddisznók feltúrják a kaszálót és emiatt a szénába sok ürülék és por kerül, ami egyaránt rossz a teheneknek és a tejnek” – mondta egy tehenész, Marc Weiss, akinek Münster sajtüzeme is van. Ráadásul a vaddisznók olyan intelligensek, hogy a villanypásztorral sem lehet távol tartani őket. Addig várnak, amíg pillanatnyi áramszünet áll be, és begázolnak a mezőre. Ezért a helyi vadásztársaságot kérték fel a vaddisznóállomány gyérítésére.

Olaszországban is elszaporodtak a vadkanok, olyannyira, hogy már be-bejárnak Róma, Bologna és Genova külső kerületeibe is, ahol a kukákat borogatják.

Fotó: Pixabay.com

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel