A világ bortermelése csökken, de a kereslet élénkül

A világ bortermelése az elmúlt évek legalacsonyabb szintjére eshet idén a zord európai időjárás miatt, miközben a kereslet várhatóan a koronavírus-járvány előtti szintek közelébe fog visszaállni, közölte a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet.

A 2021-re vonatkozó előrejelzések szerint a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet (OIV) a világtermelést 247,1 millió és 253,5 millió hektoliter között határozta meg. Ez a harmadik egymást követő évben jelent átlag alatti termelést, és megközelíti a 2017-es 248 millió hektáros szintet, amely az elmúlt hatvan év a legalacsonyabb mennyisége.

Az előrejelzések szerint az Európai Unióban a termelés 145 millió hektoliterre csökken, ami 13%-os csökkenés a tavalyi évhez képest. Az amerikai termelés az előrejelzések szerint a tavalyi évhez képest 6%-kal, 24,1 millió hektoliterre emelkedik.

A közleményük szerint Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban, a világ legnagyobb bortermelőiben komoly a termelés visszaesése. A nyugat-európai szőlőültetvényeket a tavaszi fagyok sújtották, miközben a francia termelők is heves esőzést, jégesőt és penészbetegséget szenvedtek el.

A globális fogyasztási trendek biztatóak voltak, az első félévi adatok fellendülésre utalnak annak ellenére, hogy a turizmusban és a vendéglátásban a koronavírus-járványhoz kapcsolódó folyamatos fennakadások vannak.

„Még mindig arra számítunk, hogy a globális fogyasztás növekedni fog 2020-hoz képest” – mondta Pau Roca, az OIV főigazgatója, megjegyezve, hogy az első félévi kereskedelmi adatok a világjárvány előtti szintet meghaladó mennyiségeket mutattak. Az online értékesítésre való áttérés a borágazatot is segítette a járvány idején, tette hozzá.

Fotó: Pixabay.com