A világ legdrágább árpája  

Az angol Shropshire megyében létrehoztak egy „ember-mentes” hektárnyi árpaföldet, ahol a munkát a vetéstől az aratásig robotok végezték. Még kísérletről van szó, de ki tudja, mit hoz a jövő?

A mezőgazdaságban egyre terjed az automatizálás, de arra még nem volt példa, hogy az egész folyamat – ültetés, ellenőrzés, gondozás, és betakarítás – befejeződjön anélkül, hogy bárki is betenné a lábát a területre. A „Hands-Free Hectare” projektet tavaly októberben a Harper Adams Egyetem csapata hozta létre. A 200 ezer fontos kormányzati támogatással megfelelő, kamerákkal, lézerekkel és GPS rendszerekkel felszerelt mezőgazdasági gépeket szereztek be, és emellett a növényeket drónok, valamint egy robot ellenőr vizsgálta.

Jóllehet sikeresnek ítélték a Hands-Free Hectare projektet, a kísérlet azért nem folyt kihívások nélkül. A traktor például nem tudott egyenes vonalat tartani a mezőn, ami azt jelentette, hogy a termények egy részét görbe csíkokba vetették. Kieran Walsh, a csapat agronómusa azt is elmondta, mennyivel nehezebb monitoron ellenőrizni a növények állapotát, mintha kimész a földekre, és megnézed magad.

Kit Franklin, a projekt agrármérnök vezetője elismerte, hogy a kísérleti hektáron termett 5 tonna árpa a világ legdrágább árpája volt.

A kutatócsapat gyorsan figyelmeztet arra, hogy nem akarják elvenni a munkát a farmerektől. Az a távlati cél, hogy egy traktoros ne egy gépet, hanem egy egész flottát irányítson, és a távolból ellenőrizze a munkafolyamatokat. Az emberi kéz nélkül termett árpa egy sörfőzdébe kerül, ami nem teljesen automatizált. Legalábbis még nem.