A világ legnagyobb farmjai

Mekkorák lehetnek a világ legnagyobb farmjai? Az ír Farmers Journal nekilátott, és összeszedett néhányat. Egyetlen szempontot tartottak szem előtt: a területet. De véletlenül csak tehenészetek kerültek a listára.

1. Mudanjiang City farm, Kína

Kína észak-keleti csücskében, Vlagyivosztok mellett kezdődik Hejlungcsian tartomány, ahol Mudangcsiang városban található ez a tehenészet. A 100 ezer tehenet 9 millió hektárról látják el, és naponta 800 millió liter tejet fejnek. A farm bővítése két évvel ezelőtt kezdődött, hogy tejjel lássák el Oroszországot. Kína így használta ki az EU-embargót Oroszországgal szemben

2. Modern Dairy, Kína

Ez is tehenészet és tejüzem kombója, csak éppen jóval délebbre, Anhuj tartományban található, Sanghaj szomszédságában. A 40 ezer tehenét 4,4 millió hektáron tartja el, és naponta 600 tonna tejet dolgoz fel. Mielőtt Mudangcsiangot fejleszteni kezdték, ez volt a világ legnagyobb farmja.

3. Anna Creek Station, Ausztrália

Dél-Ausztrália állam szívében található az Anna Creek Station, az államot átszelő poros országút, az Oodnadatta Track mentén. A sivatagos környék nem az a kimondott harsogóan zöld hegyi legelő, ezért a 2,4 millió hektárja mindössze 16 ezer tehenet tart el. A farm Ausztrália egyik legnagyobb marhahústermelőjéhez, a Kidman and Co. csoporthoz tartozik. A cégnek összesen 185 ezer tehene van Ausztrália-szerte.

4. Almarai, Szaúd Arábia

Az Almarai egy nagy tejkombinát, aminek 6 kilométer hosszú és 3 kilométer széles földjén (homokján) gyakorlatilag semmi nem terem. A 6 farmjának 46 ezer tehene import takarmányt fogyaszt, cserébe viszont naponta 960 ezer liter tejet ad.