A világ legnagyobb fedett farmja épül Abu-Dhabiban

A GreenFactory Emirates mostoha körülmények között teremt innovatív beltéri gazdálkodást a világ legfejlettebb, holland beltéri termesztési rendszerével. Az új létesítmény számos vezető agrotechnikai vállalatot vont be az építkezésbe.

Mariam Almheiri, az Egyesült Arab Emírségek élelmiszer- és vízbiztonságért felelős államtitkára ezt mondta a kezdeményezésről: „a magánszektor létfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb élelmiszerrendszerek felé történő áttérésben. Az Egyesült Arab Emírségek nagy erőfeszítéseket tesz a hazai élelmiszertermelésének javítására, ebben nagy szerepe lesz a hasonló vállalkozásoknak. A fő célkitűzés az, hogy országunk 2051-re az innováció által vezérelt élelmezésbiztonság terén a világ élvonalába tartozzon.”

A GreenFactory rendkívül átgondolt vízgazdálkodási rendszerrel indítja el a termelést. A friss zöldségek helyi termesztésével a gazdaság hozzájárul az ország importfüggősének csökkentéséhez. A tervek szerint a fejlesztési komponensei révén 56 különböző salátaféle, leveles zöldség, gyógynövény és kelkáposztafajta termelésén túl folyamatosan bővül majd a termesztési paletta.

A farm 17 hektáros területén összesen 160 ezer négyzetméteres fedett térben indul a gazdálkodás a legfejlettebb technológiára építve, amely optimalizálja a termelést valós idejű adatok összegyűjtésével.

Lody Embrechts holland nagykövet így nyilatkozott a projektről: „országunk nagyon sokat tud segíteni az élelmiszer-értéklánc minden aspektusában. Ez a kiemelt projekt a holland szakértelem szimbóluma: termesztett növények ötvözése kutatással és fejlesztéssel a folyamatos innováció érdekében. Fenntartható módon termesztjük ételeinket, figyelembe véve a környezetre gyakorolt ​​hatásunkat.

A 150 millió euró értékű projektet különböző szakaszokban 3 év alatt valósul meg. Az első szakaszt 2021 októberében adják át.