A világ legnagyobb „polcos” farmja épül Dubaiban

Az Emirates Airlines utasait nemsokára egy hatalmas vertikális farm fogja ellátni salátával és leveles zöldségekkel.

A légitársaság élelmiszerellátója, az Emirates Flight Catering, valamint a Szilícium-völgyi startup, a Crop One megállapodott egy 12 ezer négyzetméteres zárt rendszerű növénytermelő üzem létesítéséről. Az építkezés novemberben kezdődik, a jövő év decemberében pedig már szállíthatják is a fedélzetre szánt zöldféléket.

Az eddigi legnagyobb ilyen üzemnek a chicagói FarmedHere volt 8400 négyzetméterrel, majd az Aerofarm következett New Jerseyben a maga 6400 négyzetméterével.

Dubaiban a tervek szerint a termelés felfutásakor napi 2700 kilogramm zöldség terem a polcokon, ami a két fél közleménye szerint megegyezik 364 hektárnyi szabadföldi zöldségfarm termelésével. Hozzáfűzték, hogy a vertikális gazdálkodás révén nemcsak a földterülettel, hanem a vízzel is spórolnak: a Crop One azt állítja, hogy a hagyományos mezőgazdaság vízigényének csupán egy százalékát használja a rendszerük.

Ráadásul, mivel a létesítmény a Dubai Al Maktoum nemzetközi repülőtér közvetlen szomszédságában épül fel, a szállítási költség és a szállítással kapcsolatos környezeti terhelés is minimális lesz. Ráadásul a zöldségeket néhány órával a betakarítást követően fel is szolgálják az utasoknak.

A vertikális gazdálkodás egyik legfontosabb előnye, hogy szinte bárhol létrehozható, beleértve a hajókat, elhagyott városi üzemeket és az űrállomásokat.