A világ vezető tésztagyártója maradt Olaszország

A római RAI News jelentése szerint a globális tésztafogyasztás kétharmadával, évi 9 millió tonnáról 15 millió tonnára bővült az elmúlt tíz év alatt.

A legfrissebb adatokat idézve a portál azt írja, hogy az egy évtizeddel ezelőtti szinthez képest idén a tészta iránti kereslet Szaúd-Arábiában 90 százalékkal, az Egyesült Arab Emírségekben 25 százalékkal nőtt, míg Kínában és Ausztráliában 22, illetve 16 százalékos bővülést regisztráltak.

Az elmúlt évben Olaszország 3,4 millió tonna tésztát gyártott, és ezzel megőrizte globális vezető pozícióját a tésztagyártásban. Az Olaszországban előállított tészta több mint felét Németországba, az Egyesült Királyságba, Franciaországba, az Egyesült Államokba, valamint Japánba exportálják.

Noha tízből kilenc olasz rendszeresen fogyaszt tésztát, és 36 százalékuk asztalán minden nap van valamilyen pasta, a fogyasztói kosárban egyre kisebb arányban részesülnek a tészták: tészta az olaszok élelmiszer-kiadásainak csupán 3 százalékát teszi ki, szemben az egy évtizeddel ezelőtti 13 százalékkal. A visszaesést a demográfiai változások, a tudatosabb étkezés, az alternatív termékek növekedésének tulajdonítják, amelyek az életmód és a vásárlási szokások megváltozását eredményezik.

Az olaszok 90 százaléka a hagyományos tésztát kedveli, míg a fennmaradó 10 százalék inkább különféle változatokkal kísérletezik, mint például a gluténmentes, tönkölyös, vagy a zöldséges tészta.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub