A világpiacra tart a spanyol olívaolaj

Az Európai Bizottság november 11-én úgy határozott, hogy támogatást nyújt az olívaolaj-ágazatnak azáltal, hogy megtéríti a szűz olívaolaj ömlesztett tárolásának költségeit legalább 180 napig.

Az összeomlott piac rövid távú túlkínálat csökkentésével történő újbóli kiegyensúlyozására irányuló ilyen kísérlet az EU nyilvános beavatkozása hagyományos formája, amelyet magánraktározási támogatásnak (private storage aid, PSA) hívnak. A PSA az uniós jog szerint bizonyos ágazatokban megengedett, például a fehér cukor és a tejtermékek esetében, azonban az Európai Bizottságnak ki kell értékelnie és jóvá kell hagynia azt, ha az meghaladja a meghatározott határértéket.

Az elmúlt évben rekord mennyiségű, 1,79 millió tonna olajbogyót szüreteltek az Európai Unióban, ami 42 százalékos növekedést jelent a 2017-es eredményhez képest. Ez a túlkínálathoz vezetett Spanyolországban, amely befolyásolta más olíva-termelő tagállamok, például Görögország és Portugália piacát is. Spanyolországban az extraszűz olaj ára összeomlott, és 33 százalékkal esett az idei októberben az ötéves átlag alá. Görögországban pedig az árak 13,5 százalékkal csökkentek.

Eközben az EU mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékeire kivetett büntető amerikai vámtarifák tovább rontották az európai olajbogyó-ágazat már amúgy is törékeny helyzetét.

Ezért Spanyolország azt is kéri a Bizottságtól, hogy támogassa az olívaolaj harmadik országokban történő forgalmazásának promócióját. A világkereslet valóban növekszik, ám a világszerte fogyasztott zsiradékok csupán 3 százaléka származik az olajbogyóból.

A spanyol mezőgazdasági és élelmiszer-szövetkezetek szövetsége, a Cooperativas agro-alimentarias reményét fejezte ki, hogy az amerikai tarifák nem találnak követőkre a globális piacokon. „Az európai olívaolaj jövője a világpiacon van” – állapította meg a Cooperativas agro-alimentarias.

Image by congerdesign from Pixabay

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub