A VineScout szemmel tartja a szőlőt

A VineScout egy spanyol fejlesztési robot, amelyet szőlőültetvények megfigyelésére használnak. A masina önállóan halad a szőlőültetvényen és adatokat gyűjt a termelési feltételek alakulásáról.

A VineScout-ba egy érzékelőt építettek, amely követi a hőmérséklet, a légnyomás és a relatív páratartalom adatait is.  A beérkező információkat egy applikáció dolgozza fel, amely grafikonokat is készít a szőlőtermesztők és bortermelők számára az öntözéssel vagy a betakarítással kapcsolatos döntések meghozatalához.

A robot feltalálója, Francisco Rovira-Más a Valencia Műszaki Egyetemmel együttműködve fejlesztette ki a berendezést. A feltalálók szerint a robot problémamentesen működött a tesztek során, és most készen áll a gyártási szakaszra való áttérésre.

A robot lítium-ion akkumulátorokkal működik, és egyidejűleg két sor megfigyelésére szolgál. Gazdái szerint szerint önállóan navigál képes navigálni a legtöbb esetben. A robot a szőlőskert sorain halad az adatok begyűjtése közben. A fejlesztők szerint nagy előnye, hogy a platform más növényekhez is igazítható.

Forrás: Futurefarming