A whisky miatt sok japán rizstermelő az árpára áll át 

A virágzó japán whisky üzletág arra ösztökéli Hiroshi Tsubouchi rizstermesztőt, hogy lecsapjon a piára. Pontosabban annak alapanyagaira – kezdi riportját a Bloomberg hírügynökség.

Gondolták volna, hogy a világ legjobb és legdrágább whiskyje japánban készül? Keith Richards, a Rolling Stones elnyűhetetlen gitárosa ugyan a hetvenes évek óta hűséges a Jack Daniel’s-hez, de az szóba sem jöhet egy skót single malt, vagy pláne egy háromszor párolt ír whiskey mellett. De a japánok még a nagy múltú gyártókat is megelőzik, legalábbis az amerikai és hongkongi vásárlók szerint.

Nem is csoda, hogy a csökkenő japán rizsfogyasztás láttán egyre több rizsfarmer áll át az árpa termesztésre. Ennek hátterében az áll, hogy a drága japán munkaerő által termesztett rizst csak veszteséggel lehetne exportálni, míg az árpa importjára nagy összegeket fordít a szigetország. A helyben, drágán termelt árpából azonban még drágább termék, a whisky nyerhető, amiből egy-egy jó minőségű sorozat palackjáért 920 dollárt is megadnak, ami nagyjából 260 ezer forinttal egyenlő. Legalábbis Ichiro Akuto, a Venture Whisky Ltd. whiskygyár tulajdonosa arra büszke, hogy ennyit kap a single malt típusú, tehát tiszta, nem kevert italáért.

Akuto 2007 és 2012 között minden évben díjat nyert termékeivel, ugyanakkor a 2015-ös Jim Murray’s Whisky Bible szerint a világ legjobb whiskyje a tokiói Suntory holding 3013-as évjáratú Yamazaki Sherry Cask single malt terméke. Az Asahi csoport 17 éves keveréke pedig elnyerte a „World’s Best Blended Malt” címet.

A világ legnagyobb árpa importőrei

(éves átlag, millió tonna)

Szaúd Arábia          9,0

Kína   7,5

Irán    1,7

Japán 1,1

Líbia  0,9

Forrás: USDA, Bloomberg