A zöldpaprika pörgette a spanyol exportot

A napokban publikált legfrissebb összesítés szerint Spanyolország friss gyümölcs- és zöldségkivitele mennyiségben 10 százalékkal, értékben pedig öttel bővült az év hét hónapjában.

A termékkör kivitele a január-július időszakban 8,4 millió tonnára emelkedett, az exportérték pedig elérte a 8,67 milliárd eurót.

A zöldségekből a 3,5 millió tonna került külföldre, ami a bázishoz képest 5 százalékos emelkedést jelentett, míg a 3,75 milliárd eurós bevétel 11 százalékkal volt magasabb, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Különösen lenyűgöző növekedést mutatott a paprika értékesítése, amelynek mennyisége 7 százalékkal 510 253 tonnára nőtt, és a 734 millió eurós bevétel 17 százalékkal haladta meg a bázist.

A paradicsomkivitel mennyisége ezzel szemben a hét hónapos időszak alatt 6 százalékkal 516 654 tonnára csökkent, az értéke viszont csak 1 százalékkal mérséklődött 602 millió euróra.

Ami a gyümölcsexportot illeti, a 4,8 millió tonnás mennyiség 14 százalékkal lett magasabb, mint tavaly, üröm az örömben viszont, hogy a 4,9 milliárd eurós érték mindössze 1 százalékkal nőtt – elsősorban a citrusfélék és a görögdinnye csökkenő ára miatt.

Fotó: skeeze képe a Pixabay -en.
***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub