Afrikában nem kelendő a korszerű vetőmag

Afrika kis, családi farmjai vetőmagigényük több mint felét kézen-közön szerzik be, és ha lehet, elkerülik a minőségi vetőmagokat árusító kereskedőket. Pedig a klímaváltozás miatt egyre nagyobb szükségük lenne a modern fajtákra.

Az általában egy hektárnál kisebb földön termelő afrikai gazdaságok termésátlaga meglehetősen gyenge pedig a kontinens szinte minden régiójában komoly gond az élelmiszerellátás. Ezért a nemzetközi intézmények és a nemzeti kormányok nagy összegeket fordítanak új fajták kifejlesztésére azzal a céllal, hogy segítsenek a családi gazdaságoknak megbirkózni az egyre gyakoribb kihívásokkal.

Hamarosan olyan fajták lesznek elérhetőek mint például a magas hőmérsékleten is termő bab, fitoftóra (burgonyavész) ellenálló burgonya és a szárazságtűrő kukorica.

A piackutatási eredmények azt mutatják, hogy a kistermelők ellátása a növényfajták szélesebb választékával jelentős és kiaknázatlan üzleti lehetőség. Azonban a farmerek inkább egymástól vásárolnak vetőmagot. A Journal Food Security 10 ezer gazdaság beszerzését vizsgálta meg, és megállapította, hogy a nem hitelesített vetőmagforgalom aránya 55 százalék.

Az Afrikában különösen fontos fehérjeforrásnak számító hüvelyesek, mint a bab vagy a tehénborsó (csicseri bab, Vigna unguiculata (L.) Walp) esetében ez az arány 64 százalék. Ezzel szemben nem volt ország, ahol a hivatalos kereskedőknél a vetőmag-igény 17 százalékánál többet vásároltak volna, és a felmérés átlaga 2,4 százalék volt.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel