Afrikai app okostelefonra

A manióka, más néven tápióka vagy kasszáva (Manihot esculenta) a harmadik világ egyik legfontosabb élelmiszere. Nemrégiben megjelent egy applikáció, amely jelzi a növény betegségét.

 Keményítőben gazdag gyökerei és a levelei 500 millió afrikai ember minden napi tápláléka, és onnan származik a világ manióka termésének fele. A fő termelő országok: Kongó, Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria, Tanzánia és Uganda, ahol évente mintegy 17 millió hektáron évente 150 millió tonna terem.

Szerencsére nem érzékeny az éghajlatváltozásra, ugyanakkor nem áll ellen a növények betegségeinek.

A szub-szaharai régióban különösen a vírusok okozta CMD (cassava mosaic disease) és a CBSV (cassava brown streak disease) veszélyezteti és csökkenti a termést, olyannyira, hogy talán az évi egymilliárd dollárt is meghaladja a vírusfertőzés okozta kár.

Annak érdekében, hogy könnyebb legyen a betegség korai felismerése, már elkészült az első, okostelefonokra telepíthető applikáció, ami a hírek szerint 98 százalékos pontossággal jelzi a fertőzött leveleket. Ráadásul nem kell kapcsolódnia semmiféle szerverhez, a telefon memóriája bőven elegendő az app működéséhez szükséges adatok tárolásához.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel